GULA PASIR
Terdapat pelbagai jenis butiran gula pasir di pasaran. Jenis-jenis gula pasir ini pula berbeza mengikut saiz kristalnya yang unik serta spesifik untuk tujuan tertentu. Di antara jenis-jenis yang popular ialah gula kaster, gula aising, gula pasir kasar, gula pasir halus, gula putih, kiub gula atau gula batu serta gula buah. Gula pasir yang berwarna putih merupakan jenis gula terpopular di kalangan pengguna. Saiz butirannya yang kecil membolehkan ia mudah disimpan dan sesuai untuk pelbagai jenis sajian.
GULA PERANG
Gula perang digunakan secara meluas dalam pembuatan manisan dan penambah perisa teh atau kopi. Ia diperoleh menerusi permukaan sirap pekat yang mencetuskan perisa manis yang menawan. Gula perang pekat mempunyai warna yang lebih gelap dan rasa yang lebih manis berbanding gula perang biasa. Manakala gula perang biasa pula lazim digunakan untuk membuat kek atau roti, butterscotch sebagai perisa dan glis manisan.
GULA MERAH
Juga dikenali sebagai gula kabung atau gula Melaka, gula merah merupakan sejenis gula terawal digunakan oleh masyarakat sebelum gula pasir ditemui di negara China pada abad ke-19. Ia mempunyai manfaat kesihatan yang jauh lebih hebat, selain memiliki rasa manis yang lebih eksotik. Gula merah dikatakan baik untuk menyejukkan perut, mendapatkan tidur yang nyenyak, mempunyai kalori yang lebih rendah, mengandungi zat besi serta banyak lagi.
Walaupun pengambilan gula tidak elok diambil secara berlebihan, pakar-pakar pemakanan tidak menggalakkan anda untuk menukarnya dengan bahan pengganti kalori lain atau pemanis tiruan. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang sedang menjalani program penurunan berat badan, gula seharusnya diambil dalam kuantiti yang terkawal.
No comments:
Post a Comment