Wednesday, 11 March 2015

LEMON- KHASIAT



Sebiji lemon mampu menghasilkan kira-kira 3 sudu besar pati jus berkuantiti 50ml. Bagi memudahkan ia diperah, lemon perlu disimpan dalam suhu bilik agar jusnya lebih mudah dikeluarkan. Ia mengandungi manfaat karbohidrat, lemak, protein, thiamine (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niasin (vitamin B3), asid panthothenic (vitamin B5), vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin C, kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, potassium dan zink.

Buah lemon juga boleh dinikmati melalui beberapa gaya masakan seperti mencuba resepi ayam bersos lemon. Untuk menggalakkan si cilik mencuba buah ini, anda mungkin boleh mengolah sendiri aiskrim lemon sorbet, agar-agar lemon, kek lemon atau perah sahaja untuk dijadikan lemonade yang segar.

Antara khasiat yang terkandung di dalam buah lemon seperti:
  1. Kaya dengan antioksidan yang menyahaktifkan radikal bebas dan menghalang pelbagai penyakit berbahaya seperti strok, penyakit kardiovaskular dan kanser. 
  2. Membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan paras kolestrol baik (HDL) Titisan pati lemon pekat di dalam air panas dipercayai dapat membersihkan sistem penghadaman dan hati 
  3. Membantu meningkatkan produksi antibody di dalam darah untuk menentang pelbagai jangkitan dan serangan mikroorganisma .Anti-karsinogenik di dalam lemon merendahkan risiko kanser kolon, prostat dan payudara. 
  4. Ia turut mencegah kerosakan metabolism dalam sel yang akan menukarnya menjadi karsinogenik 
  5. Amalkan sesudu sirap lemon pekat sehari untuk mengubati asma 
  6. Amat sesuai di minum untuk mencegah dehidrasi dan kesan diarea 
  7. Membantu memberikan cahaya keserian wajah
 SUMBER:SINI
ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ 
Jika anda mengalami masalah diabetis,obesiti,hypertensi,dan sewaktu dengannya.. 
Jom cubai dan rasai #gctea! Ramai yang berjaya dengan #gctea.Dengan izin Allah. 
Whatsapp:0193105470(ina) ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ ஐ

No comments:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *